Uvod
Aba Aziz Makaja
Komaja
Karizma Darma
Savjeti
Literatura
Kontakt
Linkovi

I. Aba Aziz Makaja, svjetovnim imenom Franjo Milićević, osnovao je i uspješno vodi sljedeće organizacije:

KOMAJA Meditationsschule , Gersau/Švicarska (od 1987.)
KOMAJA - Gesellschaft für Gesundheit und Erkenntnis e.V. , Gottmadingen/Njemačka (od 1988.)
KOMAJA - Društvo za razvoj ljubavi i svijesti , Zagreb/Hrvatska (od 1990.)
KOMAJAS STERN - Hilfe für Kroatien und Bosnien-Herzegovina , Konstanz/Njemačka (od 1992.)
KOMAJA Stiftung zur Förderung der körperlichen und seelischen Gesundheit , Gersau/Švicarska (od 1994.)
KOMAJA - Društvo za razvoj na umetnosta na živeenjeto , Skopje/Makedonija (od 1994.)
KOMAJA - Društvo za kulturu ljubavi i umeće življenja , Beograd/Srbija i Crna Gora (od 2002.)
KOMAJA - Društvo za razvoj na svesta i kulturata na ljubovta , Ohrid/Makedonija (od 2003.)
KOMAJA - Gesellschaft für die Kultur der Liebe e.V. , Köln/Njemačka (od 2005.)
KOMAJA - Society for Self-Development and the Culture of Love , Brighton/Velika Britanija (od 2005.)


II. Od 1993. Makaja je redovit gost u emisijama državnih i privatnih TV-kuća, radija, kao i u intervjuima i člancima časopisa i novina svih južnoslavenskih zemalja s područja bivše SFRJ. (To isto važi i za glavne aktiviste nacionalnih Komaja društava.) Od 1993. do danas imao je između 250 i 300 što nastupa, što tekstova u medijima, i to od Nacionala (Hrvatska), Globusa (Hrvatska), Nove Makedonije (Makedonija), Utrinskog Vesnika (Makedonija), Profila (Srbija i Crna Gora), BH Dana (BiH), preko Playboya (Hrvatska) i Glossa (Slovenija), pa sve do znanstvenih časopisa.

III. U zadnjih 27 godina kao duhovni učitelj, ali i kao duhovni terapeut i seksolog održao je:

•  cca. 25 000 sesija za individue i parove
•  cca. 350 dvovikendnih tečajeva širom Europe
•  preko 20 međunarodnih zimskih škola (u trajanju od cca. 10 dana po školi)
•  preko 20 međunarodnih ljetnih škola (u trajanju od cca. 14 dana po školi)

IV. Od 1993. do danas održao je preko stotinu javnih predavanja širom Hrvatske, Europe i svijeta, uključujući ovdje i nastupe na Sveučilištima i znanstvenim kongresima (tako npr. na Svjetskom kongresu seksologije u Parizu 2001. i u Havani 2003)

V. Početkom 2003. Makajina glavna organizacija, Komaja Stiftung zur Förderung der körperlichen und seelischen Gesundheit mittels der Komaja-Meditations-methoden , Švicarska, primljena je u članstvo Svjetske asocijacije za seksologiju (WAS).

VI. Za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH 1992-1993. organizirao je (uz pomoć Komaja društava u inozemstvu i Hrvatskoj) velike humanitarne akcije te osobno u Mostar, Osijek i Zagreb dopratio humanitarnu pomoć: preko 100 tona lijekova, medicinskih uređaja, opreme za škole, automobila, hrane, itd. u ukupnoj vrijednosti od cca. 1,3 milijuna Eura. O ovim akcijama izvještavali su brojni mediji u zemlji i inozemstvu (tako npr. ZDF i Neue Zürcher Zeitung).

VII. Uza sve, u istom periodu (od 1993. nadalje) Makaja je napisao i izdao sljedeće knjige: Komaja (1993), Molitva za spas (1993), Komaja Agenda (1994), Komaja - Die geistige Liebes- und Lebenskunst (1998, njemačko prošireno izdanje), Eros i logos (hrvatsko izdanje, 2000), Der Erleuchtete Eros - Paradiesische Utopie oder Wirklichkeit (njemačko izdanje, 2003), Eros & logos - The Book for Saints and Sinners (englesko izdanje, 2003), te nekoliko knjižica.

VIII. Krajem 2003. ustanovio je u Hrvatskoj radi razvoja nepotkupljivog, karakternog novinarstva i demokracije, a sa svrhom zaštite i razvoja hrvatskog nacionalnog duha - (novčanu) novinarsku nagradu Karakterno pero . Prvu, drugu i treću nagradu osvojili su, redom, novinari Novog lista , Glasa Slavonije i Jutarnjeg lista .

IX. Makaji, odnosno Komajinim organizacijama, dosada je donirano:

•  u Njemačkoj, centar za njemačko Komaja društvo - vila vrijedna cca. 1 milijun eura
•  u Švicarskoj, za Komajinu zakladu - novoizgrađeni kompleks dug cca. 40 m i zemlja (9 ha) u vrijednosti od cca. 1,5 milijuna eura
•  u Makedoniji, USAid mu je za uspješnost njegove Ljubavno-erotske terapije u borbi protiv narkomanije donirao nekoliko tisuća eura, a podržalo ga je također i Ministarstvo za mlade i sport Republike Makedonije; s manjom donacijom Komaju je podržala i Catholic Relief Services u Republici Makedoniji
•  u Hrvatskoj, Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb grada Zagreba također je podržao Makajinu Ljubavno-erotsku terapiju
•  u Republici Makedoniji, uz pomoć svog (Komaja) društva Makaja je inicirao i proveo, po podacima Ministarstva za ekologiju RM, najveću gradsku ekološku akciju u povijesti Republike Makedonije (2002. godine). Akcija se odvijala uz moralnu podršku Ministarstva za ekologiju i gradonačelnika Skopja, organizirano sudjelovanje učenika skopskih škola te besplatne usluge Gradskog prijevoza i Gradske čistoće.

X. Makaja je dobitnik američke nagrade "Sexual Intelligence Award" za 2004. kao "South-Slavic Sexual Enlightener".

Copyright Karizma Darma 2005-2006