Uvod
Aba Aziz Makaja
Komaja
Karizma Darma
Savjeti
Literatura
Kontakt
Linkovi

Aba Aziz Makaja (svj. imenom Franjo Milićević) prvi je u povijesti poznati duhovni učitelj s južnoslavenskog područja, čije su se učenje i zajednica proširili na Europu i svijet.

Od 1986. do danas komaja se proširila na Švicarsku, Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Ameriku i Australiju, a njene zajednice i organizacije postoje i u većini južnoslavenskih zemalja.

Od 1993. Makaja je redovit gost u emisijama državnih i privatnih TV-kuća, radija, kao i u intervjuima i člancima časopisa i novina svih južnoslavenskih zemalja s područja bivše SFRJ. (To važi i za glavne aktiviste nacionalnih Komaja društava .) Od 1993. do danas imao je između 250 i 300 nastupa, te preko stotinu javnih predavanja širom Hrvatske, Europe i svijeta.

U zadnjih 27 godina Makaja je kao duhovni učitelj, ali i kao duhovni terapeut i seksolog, održao cca. 25.000 sesija za individue i parove, cca. 350 dvovikendnih tečajeva širom Europe, preko 20 međunarodnih zimskih škola (u trajanju od cca. 10 dana po školi) i preko 20 međunarodnih ljetnih škola (u trajanju od 14 dana po školi). I konačno, od 1985. do uključivo ljeta 2005, ovaj duhovnik neizmjerne energije uspio je realizirati i 45 međunarodnih tantričkih škola (u trajanju od 14 dana po školi.)

Broj članova Komaja zajednice koji se strogo drže sedam načela- uvjeta komaje i koje je Makaja prihvatio kao svoje duhovne učenike varira kroz godine između 200 i 300 osoba. Procjenjuje se da širi krug praktikanata obuhvaća više tisuća ljudi.

Makajina Ljubavno-erotska terapija je međunarodno državno i privatno podržana, između ostalih od strane nevladine američke organizacije USAID, Agencije za mlade i sport Republike Makedonije te Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb grada Zagreba. Njegova učenja o kultiviranju i produhovljavanju seksualnosti predstavljena su međunarodnoj stručnoj publici na Svjetskim kongresima seksologije (Pariz 2001, Havana 2003), na Europskom kongresu seksologije (Brighton 2004) kao i u znanstvenim časopisima.

Početkom 2003. Makajina glavna organizacija, Komaja - Zaklada za unapređenje tjelesnog i duševnog zdravlja posredstvom komajinih metoda meditacije, Švicarska, primljena je u članstvo Svjetske asocijacije za seksologiju (WAS). Time je Makaja dosada jedini južnoslavenski seksolog, čija je institucija članica ove ugledne znanstvene organizacije.

Makaji je dodjeljena i renomirana američka nagrada Sexual Intelligence Award (za 2004) i to kao "seksualnom prosvjetitelju južnih Slavena". Ta nagrada se dodjeljuje institucijama i osobama koje svojim socijalnim, znanstvenim, javnim radom i/ili angažmanom razotkrivaju seksualne strahove, nerealna očekivanja i sl. (u društvenim zajednicama u kojima žive i djeluju), ali i licemjerje vlasti, što sve narušava ljubav, seks i odnose, kao i ljudska prava.

Komaja je jedina institucija koja u južnoslavenskim zemljama nudi sustavno, znanstveno utemeljeno ljubavno-erotsko obrazovanje za sve starosne grupe od 14. godine nadalje - i to još od 1978!

U vrijeme srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Komaja je pomogla postradalim hrvatskim i muslimanskim područjima s preko 100 tona humanitarne pomoći u vrijednosti od cca. 1,3 miljuna €, o čemu su izvještavali čak i mediji poput Neue Zürcher Zeitung i Das Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF).

Pored osobne ekologije komaja se angažira i u području ekologije okoliša. U tom smislu naša dosad najveća akcija bila je Komajina zelena akcija u Skopju, glavnom gradu Makedonije, koju je pokrenuo i vodio Makaja osobno. Prema podacima makedonskog Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, bila je to najveća gradska ekološka akcija u povijesti Republike Makedonije.

Krajem 2003. Makaja je u Hrvatskoj radi razvoja nepotkupljivog, karakternog novinarstva i demokracije ustanovio (novčanu) novinarsku nagradu Karakterno pero. Prvo zlatno, srebrno i brončano pero dodjeljeno je novinarima Novog lista, Glasa Slavonije i Jutarnjeg lista.

U posljednjem desetljeću Makaja je (prema našim podacima) najčitaniji autor duhovne literature kod Južnih Slavena uopće.

Komaja nastoji na stvaranju Ujedinjenih religija svijeta, jezgre univerzalne duhovne moći i utjecaja na planeti (kao pandana Ujedinjenim nacijama).
Copyright Karizma Darma 2005-2006